dobra kawa

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli idealna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

dobra kawa ziarnista 100 arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma gruntownie różnorodne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są bardzo analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Arabica Indonezja
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita nieomalże przez cały rok oraz adoruje ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, wobec tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać szczegółowo skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.