Dla miłośników kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, wspaniałą ideą jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym globie, a dania którymi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w największym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z dużej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jakkolwiek i parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do jakich przynależą pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi uwielbiają także pomidory, oliwki, czosnek i oczywiście cebulę.
Złączenie właściwych składników z słusznymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.